• Avaleht
  • Blog
  • ☀️Miks ja kuidas kaitsta nahka igapäevaselt päikese eest?☀️

☀️Miks ja kuidas kaitsta nahka päikese eest?☀️

Kesksuve lõõsas randa suundudes ei kahtle päikesekaitsekreemi hädavajalikkuses enam ilmselt keegi. Ent pilves päeval jalgrattaga linnatänaval sõites, varjulises pargis hommikujooksu tehes või lastega mänguväljakul lustides?

Ultraviolettkiirgus tungib maapinnani ka läbi pilvede ning päikesepõletuse võib saada isegi varjulistes paikades. Kuna oleme päikesekiirguse mõjuvallas aasta ringi ja mis tahes ilmaga, tasub nahka kaitsta ja kosutada, et ennetada nahavähi, pigmendilaikude ja enneaegse vananemise riske. Et suvi teeks head nii kehale kui ka meelele, kordame üle turvalise päikesenautlemise reeglid.

Päikesepõletuse ja nahakahjustuste tagajärjed võivad kajastuda alles mitmekümne aasta pärast, seetõttu peaks päikesepõletuse eest iväga hoolikalt kaitsma lapsi, sest uuringutest selgub, et lapseeas saadud päikesepõletused võivad hiljem soodustada nahavähi teket.

Noored naised peaksid meeles pidama, et päike on üks suurimaid naha enneaegset vananemist põhjustavaid faktoreid. Olenemata vanusest või aastaajast, peavad eriti suvel oma nahka kaitsma ka kõik teised.

KASUTA PÄIKSEFAKTORIGA KREEME

Päiksekreemide kasutamine on pikemaajalise päikese käes olemise puhul peaaegu kohustuslik. Suvalise kreemi kasutamisest pole kasu; pead kasutama kreemi, mis on sinu nahatüübi kaitsmiseks piisavalt tugev. Kui sul on hele nahk, peaksid kandma päiksekreemi, mille kaitsefaktor on vähemalt 30.

KREEMITA VARAKULT JA TIHTI

Veel üks trikk enda kaitsmiseks päikese eest on kanda kreemi peale vähemalt 20-30 minutit enne seda, kui oma keha päiksekiirtele näitad. Nii on piisavalt aega, et kreem imenduks ja tagaks nahale piisava kaitse päikese eest. Hea mõte on päiksekreemi kasutada ka regulaarselt, sest aja möödudes selle kaitse väheneb. Kui tihti tuleks seda peale kanda? Oleneb muidugi sinu hahatüübist, päiksekiirte tugevusest ja valitud kaitsefaktorist, kuid keskmiselt tagab piisava kaitse 1-2 tunniste intervallidega kreemitamine.

ÄRA UNUSTA OMA KÕRVU, KAELATAGUST JA JALGU

Päiksekreemi peale kandmisel unustavad enamik meist mõned kehaosad ära, eriti kõrvad, kaelataguse ja jalad. Need piirkonnad saavad tavaliselt palju päikest, nii et ilma korraliku kaitseta on päikesepõletus vältimatu.

KATA END

Kui päike on väga tugev, ei ole alati kasu ka suure faktoriga päiksekreemist. Sellisel juhul on hea katta oma keha kergete riietega, mis pakuvad lisakaitset. Peanupp ja nägu on samuti väga tundlikud piirkonnad, nii et kui plaanid pikema aja jooksul päikese käes olla, võiksid kanda mütsi.

PILVISE PÄEVA OHUD

Üks suurimaid vigu, mida tehakse, on see, et arvatakse, et nahk ei ole otsese päikesevalguse puudumisel ohus. Tegelikult tungivad päikesekiired ja kahjulik UV-kiirgus väga kergesti läbi pilvede, nii et ka pilvise ilmaga on võimalik saada korralik päikesepõletus. Kanna päikesekreemi ka siis, kui sa ei tunne oma nahal otsest päikesevalgust!

KANNA UV-KAITSEGA PÄIKSEPRILLE

Silmad on järjekordne piirkond, mis on UV-kiirgusele väga tundlik. Ära päikseprillide ostmisel kokku hoia, sest sinu silmad väärivad parimat kaitset. Kehva kvaliteediga päikseprillide kandmine võib tihtipeale kasu asemel hoopis kahju teha, nii et hoia neist iga hinna eest eemale. Päikseprille ostes veendu, et neil oleks UV-kaitse – UV 400 kaitsega prillid tagavad sinu silmadele piisava kaitse.

HOIA KESKPÄEVA PÄIKESEST EEMALE

UV-kiirgus on kõige tugevam (ja ohtlikum) kella kümnest hommikul kui neljani pärastlõunal, nii et proovi sel perioodil võimalikult vähe päikese käes olla. Kui soovid võtta päiksevanni, tee seda varahommikul või õhtupoole. Nii jääd küll ilma päeva kõige palavamast osast, kuid hoiad oma naha tervist.

OSTA PÄIKSEVARI

Kuna ilmselt plaanid suvel palju aega rannas veeta, ei saa sa tugevat päiksekiirgust täielikult vältida. Tee endale suur teene ja osta päiksevari, et kaitsta oma nahka päikse eest siis, kui lesid rannas ja kuulad lainete kohinat. Pea meeles: tervis on alati tähtsam kui sinu päevitus!

HOOLITSE NAHA EEST KA PÄRAST PÄEVITUST

Pärast päikeselist suvepäeva tuleks nahalt alati maha pesta kreemid, mis sisaldavad SPF-i. Päikesevõtu järel tasub kasutada päevitusjärgseid tooteid, mis jahutavad ja ravivad nahka. Kuna päike kuivatab nahka, on oluline seda niisutada. 

Tutvu meie päikesekaitse toodetega siin.

Viimased uudised

Kommentaarid(0)

Jäta kommentaar

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Kõik väljad on kohustuslikud