• Avaleht
  • Blog
  • Kuidas loodussõbralikumalt kosmeetikat tarbida?♻️

Kuidas loodussõbralikumalt kosmeetikat tarbida?♻️

Sõnast "puhas" on saanud ilumaailma peamine trend. Tarbijad ei taha teada mitte ainult seda, milline toode nende näole kõige paremini mõjub, vaid ka seda, milline toode on meie planeedile parim. Alates “puhastest” toodetest kuni “roheliste” ilurutiinideni on palju võimalusi oma ilutoimingute uuendamiseks ja keskkonnasõbralikumaks muutmiseks. Niisiis, milliseid teadlikke jõupingutusi saad teha, et muuta oma ilurutiin keskkonnasõbralikuks? Jagame sinuga mõnda näpunäidet, mis aitavad sul alustada.

Ära kogu

Kas oled avastanud, et sul on kümneid potsikuid kosmeetikat: osa neist poolikud, osa juba aegunud  ning osa halvaks läinud. Tegelikult sa kasutad vaid mõnda kindlat toodet, seega loodussõbralikum käitumine on see, kui ei osta ega kogu endale hunnikut tooteid, vaid kasutad enne poolikud ära. Osta uus toode alles siis, kui vana on otsa saamas või otsas. Nii jõuab prügisse ja loodusesse palju vähem kosmeetikat.Plast on meie keskkonna jaoks suur probleem ja me peame astuma samme selle kasutamise vähendamiseks. Hinnanguliselt lekib igal aastal ookeani 8 miljonit tonni plastikut ja aastaks 2050 on ookeanis plasti rohkem kui kalu!

Leia pakendile uus otstarve

Leia tühjale kosmeetikapakendile uus otstarve: näiteks hoiusta nendes pisikesi esemeid, leia lastega loovaid lahendusi käsitööks, muuda pakend energiaks või anna uus elu ümbertöötlemise näol. Neid kahte viimast saame me kõik teha, pese plastpakend puhtaks ja vii see pakendi kogumiskasti. Tihti on tooted ka paberpakendis, siis pane need papi kogumiskasti või kasuta kaminas. 

Orgaaniline ja jätkusuutlik mõtteviis

Järgmine teadlik pingutus, mida saad oma ilurutiini nimel teha, on orgaanilise ja jätkusuutliku mõtteviisi kasutuselevõtt. See ei tähenda, et pead ostma kõiki mahetooteid, kuid see tähendab, et peaksite teadma, milliseid koostisosi iga toode sisaldab. Kui sinu ilurutiin koosneb paljudest keemiapõhistest toodetest, siis oleks õige aeg minna üle looduslikumatele toodetele. Orgaanilised ilutooted ei sisalda kahjulikke kemikaale, muutes need keskkonnale ja tooteid valmistavatele töötajatele ohutumaks.

Otsi mitmeotstarbelisi tooteid

Üks lihtsamaid viise oma ilurutiini keskkonnasõbralikumaks muutmiseks on otsida tooteid, mida saab erineval viisil kasutada. Mitmeotstarbelised tooted tähendavad vähem jäätmeid ja ka kulusid. Otsi kõik-ühes meigitooteid (mineraalkosmeetika), mida saab kasutada huultel, silmadel ja põskedel. Lisaks vali niisutajad, mis toimivad ka päikesekaitsekreemina. 

Kõigi jaoks pole universaalset toodet, kuid sel juhul proovi osta suuremaid pudeleid/pakendeid. Mida suurem on pakend, seda kauem sa seda kasutad ja seda vähem jäätmeid tekib. Tee seda AINULT siis, kui oled kindel, et suudad toote enne aegumiskuupäeva ära kasutada! See tekitab rohkem jäätmeid, kui pead tooteid sageli välja viskama, kuna need on aegunud. Nahahooldusvahendeid on ilmselt lihtsam lõpuni kasutada võrreldes ripsmetušši, huulepulga või lauvärvipaletiga. Arukas on osta suuremaid nahahoolduspudeleid. Teadlik pingutus, mis on ka rahaliselt tark!

Väldi testreid

Mini-suuruses tooted ja testrid on praegu väga populaarsed, nii kingitusteks kui ka kasutamiseks. Tootjad näevad selles suurt võimalust teenida kasumit. Hinnanguliselt ostetakse ainuüksi Ühendkuningriigis igal aastal umbes 100 miljonit mini-suuruses toodet, mis võrdub umbes 980 tonni plastjäätmetega. Toote kasutamise iga on lühike, energia kulu suur ja prügi kogus üüratu. Ühekordse ja lühiajalise kasutamise mõtteviis soodustab ka raiskamist - inimesed viskavad väga tihti ära poolikud testerid.

Kasuta vähem vett ja elektrit

Esimene muudatus, mida saad teha, on šampooni kasutamise vähendamine (proovi tahket šampooni). Võib-olla pesed juukseid iga päev, kuid see pole sinu juuste jaoks üldse vajalik. See on tegelikult raha, aja, vee, elektri ja toodete raiskamine. Ära unusta: keera kraan kinni selleks ajaks, kui sul pole vett vaja hambaid pestes, nägu pestes ja kraanikausi juures muid toiminguid tehes . Samuti ole teadlik sellest, kui palju aega veedad duši all. Keera vesi ka kinni raseerimise ajaks: kaks kuni neli minutit raseerimist võib säästa 16 kuni 32 liitrit vett.

Leia alternatiive

Kui armastad näomaske, siis võimalusel kasuta kangasmaski asemel klassikalisi maske, mida saad kasutada korduvalt (savimaskid jne). Kangasmaski eluiga on lühike ja sellest tulenevalt ka tema mõju keskkonnale suurem. Kui sa ei suuda öelda EI kangasmaskile, siis kasuta seda maksimaalselt. Kangasmask ju tegelikult pole mask - see on kangas, mis on niisutatud seerumiga. Kangasmaski pakendisse jääb alati 1-2 lusikatäit seerumit, ära viska seda ära, kasuta seda oma kaelal, kätel või üle kogu keha. Võid seda säilitada ka külmkapis ja kasutada järgmisel päeval. Peale kangasmaski kasutamist, on selles veel palju väärtuslikku seerumit, pärast nägu aseta see näiteks kaelale või dekolteele.

Tutvu meie nutikate ja loodustsäästvate toodetega siin.

Viimased uudised

Kommentaarid(0)

Jäta kommentaar

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Kõik väljad on kohustuslikud