• Avaleht
  • Blog
  • 3️⃣ Faktorit, mis mõjutavad sinu nahka kogu elu

3️⃣ Faktorit, mis mõjutavad sinu nahka kogu elu

Naha seisukorral ja välimusel on tähtis osa meie tervises ning heaolus. Kui nahk on terve, kaitseb see organismi kahjulike keskkonnamõjude eest, nagu ärritajad, allergeenid ja mikroobid, reguleerib kehatemperatuuri ning on sile, klaar, hästi niisutatud ja ühtlase jumega. Naha seisukorda ja välimust mõjutavad paljud kehasisesed ja -välised tegurid. Näiteks ülitundlik nahk ärritub kergemini kui tasakaalus nahk, sest selle kaitsekiht on kahjustunud. Kõik tegurid pole meie kontrolli all, kuid palju on siiski ka meie enda teha.  Sobiv nahahooldus kaitseb nahka ja tagab sellele kauemaks noorusliku väljanägemise. 

 Geenid

genes

Geenid määravad ära inimese nahatüübi (normaalne, kuiv, rasune või segatüüpi) ning mõjutavad naha üldist seisukorda.

Naha bioloogilises vananemises, mida iseloomustavad alltoodud muutused, on oma osa ka geenidel:

  • naharakkude uuenemise aeglustumine;
  • väiksem rasu- ja higieritus;
  • sidekoe lagunemine, mille tõttu kaotab nahk rohkem niiskust ja väheneb selle prinkus;
  • elastsete kiudude lagunemine, mille tagajärjel nahk lõtvub.

 Naha bioloogilist vananemist ei tohiks segi ajada naha enneaegse vananemisega – viimast põhjustavad kehavälised tegurid, näiteks päikesekiirgus, ja seda on võimalik ennetada.

 Eelsoodumust selliste nahaprobleemide nagu atoopiline dermatiit,  psoriaasja ihtüoos tekkeks mõjutab muu hulgas pärilikkus. Näiteks kaasasündinud filagriinipuuduse (filagriin on nahas leiduv valk) korral on naha kaitsevõime nõrgenenud ning esineb suurema tõenäosusega nahatundlikkust  jaatoopilist dermatiiti. Selline eelsoodumus tähendab, et stress tekitab tavalisest kergemini nahaprobleeme ning kehavälised tegurid süvendavad neid veelgi. Just sel puhul ongi väga oluline õige nahahooldus.

 

Elustiil

heathy food

Tervislik eluviis aitab aeglustada loomulikku vananemist ja ennetada nahaprobleeme.

 

Toitumine

Toitumisharjumused ja eluviis mõjutavad kogu organismi seisundit, sealhulgas ka naha olukorda. Kindlasti ei põhjusta probleeme ainult toitumine, kuid see võib neid süvendada või rohkem esile kutsuda.

Tasakaalustamata ning ühekülgne toitumine võib süvendada nahaprobleeme ja soodustada nende tekkimist. Sagedased probleemid, mida toitumisharjumused mõjutavad, on akne ning dermatiidid. Inimesed, kellel on soodumus naha punetuseks ja kapillaaride laienditeks, peaksid piirama vürtsika ja rasvase toidu, kohvi ja alkoholi tarbimist. 

Tasakaalustatud toitumine on mõjuv relv ka vananemise vastu. Õige toit aeglustab vananemisega seotud protsesse. Üheks vananemist põhjustavaks teguriks on vabad radikaalid. Nendega võitlemisel on olulised antioksüdandid, mida saame puu- ja köögiviljadest ning marjadest.

 Kindlasti on oluline süüa 5 peotäit puu- ja köögivilju, suurendada teraviljatoodete osakaalu menüüs, süüa väike peotäis pähkleid-seemneid päevas. Vähendada tuleb rasvase toidu ning poolfabrikaatide tarbimist. Juua puhast vett vähemalt 2-3 klaasi päevas.

 Loe lisaks ka suhkru mõjust meie nahale.

 Nahk vajab vitamiine

Selleks, et organism suudaks edukalt vabade radikaalidega võidelda, on meil tarvis antioksüdantse toimega vitamiine A, E ja C, aga ka mineraalaineid nagu seleen ja tsink. Kindlasti on nahale olulised ka B-grupi vitamiinid.

Tasakaalustatud ja mitmekülgse toitumise korral saab organism vajalikud toitained toidust kätte. Stressirohkel perioodil organismi vajadus vitamiinide järele aga suureneb ja siis võib kasutada näiteks nahale mõeldud vitamiinide ja mineraalide komplekspreparaati. Toidulisand ei asenda mitmekülgset ja tasakaalustatud toitumist. Pimedal ajal on organismi D-vitamiini vajadus suurem ning see on kindlasti üks olulisemaid vitamiine. 

 

Stress 

woman walkinf in the forest

Stress, vähene uni ja ebapiisav füüsiline aktiivsus mõjutavad kogu organismi tervislikku seisundit, sealhulgas naha tervist. Nahal võivad hakata ilmnema vananemise märgid nagu tuhm jume, kortsud ja lõtvunud nahk. Stress ja kehv uni kiirendavad vananemisega seotud protsesse, regulaarne trenn aga aitab hoida naha ja organismi vormis. Seepärast tasuks nii sisemise kui välise tervise nimel teha iga päev vähemalt 30 minutit mõõduka koormusega trenni.

 Loobu suitsetamisest

Suitsetamine on üks peamisi tegureid, mis tekitab nahka kahjustavaid vabu radikaale. Suitsetamine kiirendab naha vananemist ja soodustab kortsude tekkimist alltoodud viisidel. Ahendab naha pealiskihtides leiduvaid tillukesi veresooni. See omakorda pärsib verevarustust ning seetõttu ei saa nahk piisavalt hapnikku ega toitaineid, näiteks A-vitamiini. Kahjustab kollageeni- ja elastiinikiude, mis muudavad naha tugevaks ning elastseks. 

Välistegurid

woman in the find

Üks peamisi tegureid on siin nahahoolitsus, mis mõjutab tugevasti meie naha tervist ja vananemist. Nahahoolitsus rutiini kohta saad lugeda lähemalt siit. Suurt rolli mängib ka millist komeetikat sa kasutad, loe lähemalt miks mineraalkosmeetika on sinu nahale hea siit.

 

Päikesekiirgus

sunbathing

Mõõdukalt päikesekiirgust teeb organismile head, kuid liiga palju päikest võib nahka kahjustada. Päikesekiired mõjuvad nahale mitmeti. UVB-kiirgus tekitab päikesepõletust. HEV-valgus (kõrge energiaga nähtav valgus) ei tekita teadaolevalt päikesepõletust. UVB-kiirgust ja vähemal määral ka UVA-kiirgust seostatakse DNA-kahjustustega, mis võivad tekitada nahavähki. HEV-valgus ei tekita teadaolevalt nahavähki. Nii UVA-kiirgus kui ka HEV-valgus võivad põhjustada naha enneaegset vananemist (fotovananemist). Päikeseallergiat tekitab tavaliselt UVA-kiirgus, kuid selle põhjuseks võib olla ka UVB-kiirgus. UVA- ja UVB-kiirgus ning HEV-valgus võivad tekitada hüperpigmentatsiooni ning soodustada pigmendilaikude ja melasma tekkimist. Päikesekreemi kasutamine on kõigeolulisem samm nii nahahooldusrutiini kui kortsudega võitlemises.

 Õhutemperatuur

Nahale avaldab mõju väga kõrge või madal õhutemperatuur ning selle muutumise kiirus.Külmades oludes ahenevad nahas leiduvad veresooned, et kaitsta keha liigse soojuskao eest. Pikaaegne külm ilm pärsib rasunäärmete talitlust ja tekitab nahakuivust. Loe lähemalt kuiva naha kohta. Kuumades ja niisketes oludes (näiteks troopilise kliimaga maades või saunas) toodavad rasunäärmed rohkem higi, mis jätab naha niiskeks ja läikivaks ning loob vahel soodsa pinnase akne tekkeks. Väike õhuniiskus, näiteks lennukis või keskküttega ruumides, võib põhjustada naha veetustumist ja muuta selle tavalisest tundlikumaks. Samuti on nahaprobleeme, mida tekitab just kuum ilm, näiteks rosaatsea. See on üks põhjus, miks peaks pesema nägu, käsi ja muid kehaosi sooja, mitte kuuma veega.

 

Liiga sage pesemine

Duši võtmine ja vannis käimine, kui seda tehakse liiga sageli, liiga kaua või liiga kuuma veega, eemaldab nahalt loomulikke niisutusfaktoreid ja nahapinnal leiduvaid lipiide. Selle tagajärjel hakkab nahk kuivama ja muutub karedaks. Terve naha pH on kergelt happeline ning sage pesemine kraaniveega, mille pH varieerub neutraalsest kuni kergelt aluseliseni, võib mõjutada naha loomulikku tasakaalu ja kahjustada selle kaitsekihti. 

Pese oma nahka alati niisutavate toodetega! Tutvu meie valikuga siin.

 

 

 

Viimased uudised

Kommentaarid(0)

Jäta kommentaar

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Kõik väljad on kohustuslikud